Misiunea Comunității pentru Siguranță Cluj-Napoca este de a crea un oraș în care fiecare dintre noi, și în special copiii, să fie protejat și în siguranță. Ca și parte a Child Health Initiative, ne propunem să dezvoltăm soluții practice pentru siguranță, cu accent pe siguranța rutieră a copiilor și a tinerilor, dezvoltarea unei culturi a responsabilității în trafic și mobilitate urbană sustenabilă. Prin parteneriate cu autorități locale, instituții educaționale și organizații non-guvernamentale, ne propunem să ajutăm părinții, profesorii și copiii să fie informați, educați și implicați activ în prevenirea accidentelor rutiere și reducerea riscurilor din trafic.
Proiectul Copil Iubit la Bord a adus inovație în abordarea integrată a siguranței în trafic, prin Crearea primului Grup de Lucru Multisectorial privind Siguranța în Trafic a Copiilor Pasageri în Autovehicule. Misiunea proiectului este de a îmbunătăți siguranța copiilor în trafic, ca pasageri auto, în Cluj Napoca. Proiectul are o abordare sistemică în ceea ce privește siguranța copiilor în trafic, implicând diferite instituții publice, educaționale, non-guvernamentale și private cu rol în îmbunătățirea siguranței și sănătății copiilor.
Printre cele mai importante activități de conștientizare s-au numărat difuzarea de spoturi de interes național pe diverse canale radio si TV, lansarea Ghidului practic pentru părinți: Siguranța copiilor în mașină, precum și acțiuni de verificare în trafic implementate de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. Tot în 2019 a fost inițiat un training de formare de formatori pentru Verificarea cuplării corecte a centurilor de siguranță și folosirii corespunzătoare a scaunelor auto pentru copii, susținut de un expert internațional, cu beneficiari din partea instituțiilor partenere. Acest an a marcat și o continuare a etapei de cercetare începută anterior lansării proiectului, printr-un Studiu online despre practicile, cunoștințe și atitudini cu privire la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii și a centurilor de siguranță în autovehicule (Oct - Nov 2019).
Planul de Acțiune a fost implementat prin Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, cu acțiuni de verificare în trafic care să crească nivelul de siguranță a copiilor pasageri prin activități de informare, prevenție și punere în aplicare a prevederilor legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță. Tot în 2020 s-a continuat și colectarea de date pe teren printr-un studiu de cercetare (observațional): Utilizarea scaunelor auto pentru copiii pasageri în Cluj-Napoca, desfășurat în jurul școlilor.
Anul 2021 a fost marcat în principal de eforturi susținute de a educa și informa părinții cu privire la importanța utilizării scaunelor auto pentru copii și a centurii de siguranță, în special în mediul online.
Iulie 2022 a fost momentul unei premiere în România, prin lansarea primei aplicații mobile destinate îmbunătățirii siguranței copiilor în mașină. Tot în acest an a fost lansată și campania ”Punem împreună centura de siguranță micilor pasageri!” care a marcat debutul etapei a doua a proiectului. În 2022 s-a desfășurat un al doilea training pentru creșterea capacitații instituționale a partenerilor din proiect, respectiv trainingul „Sisteme de siguranță pentru copii. Bune practici de implementare a legislației în vigoare” cu participarea a 24 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și Poliției Locale a Municipiului Cluj-Napoca. A fost inițiată o serie de dezbateri live, bilunare cu tema ”Cum ținem micii pasageri în siguranță?” - pe canale de social media, și s-au continuat acțiunile de verificare în trafic implementate de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.
În 2023 Copil Iubit la Bord și MOL România au demarat programul Car Seat Check -Puncte de consiliere si verificare a scaunelor auto pentru copii, pe parcursul căruia părinții au beneficiat gratuit de îndrumare privind instalarea corectă a scaunului auto, poziționarea acestuia în mașină, verificarea posibilelor defecte sau rechemări ale scaunelor auto, precum și verificarea stării și a termenului de valabilitate a scaunului ales.
În 2024, Grupul de Lucru Multisectorial privind Siguranța în Trafic a Copiilor Pasageri în Autovehicule a făcut un pas înainte în ceea ce privește siguranța copiilor și nu numai, și s-a constituit în Comunitatea pentru Siguranță Cluj-Napoca. A fost de asemenea lansat proiectul Drumuri Sigure spre Școală, ce abordează problematica siguranței copiilor în drumul lor către și de la școală.