Află mai multe

Despre noi

MISIUNEA NOASTRĂ

Un Cluj mai sigur pentru noi toți

Misiunea Comunității pentru Siguranță Cluj-Napoca este de a crea un oraș în care fiecare dintre noi, și în special copiii, să fie protejat și în siguranță. Prin parteneriate cu autorități locale, instituții educaționale și organizații non-guvernamentale, ne propunem să dezvoltăm soluții practice pentru siguranță, cu accent pe siguranță rutieră și dezvoltarea unei culturi a responsabilității în trafic. Ne dorim ca părinții, profesorii și copiii să fie informați, educați și implicați activ în prevenirea accidentelor rutiere și reducerea riscurilor din trafic.

Timeline

2018

Lansarea proiectului Copil Iubit la Bord

Proiectul Copil Iubit la Bord a adus inovație în abordarea integrată a siguranței în trafic, prin Crearea primului Grup de Lucru Multisectorial privind Siguranța în Trafic a Copiilor Pasageri în Autovehicule.

2019

Campanie de conștientizare cu privire la importanța utilizării scaunelor auto pentru copii și a centurii de siguranță

Printre cele mai importante activități de conștientizare s-au numărat difuzarea de spoturi de interes național pe diverse canale radio si TV, lansarea Ghidului practic pentru părinți: Siguranța copiilor în mașină, precum și acțiuni de verificare în trafic implementate de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj. Tot în 2019 a fost inițiat un training de formare de formatori pentru Verificarea cuplării corecte a centurilor de siguranță și folosirii corespunzătoare a scaunelor auto pentru copii, susținut de un expert internațional, cu beneficiari din partea instituțiilor partenere. Acest an a marcat și o continuare a etapei de cercetare începută anterior lansării proiectului, printr-un Studiu online despre practicile, cunoștințe și atitudini cu privire la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii și a centurilor de siguranță în autovehicule (Oct - Nov 2019).

2020

Implementarea “Planului de acțiune pentru îmbunătățirea siguranței copiilor pasageri”, pe o perioadă de 12 luni

Planul de Acțiune a fost implementat prin Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, cu acțiuni de verificare în trafic care să crească nivelul de siguranță a copiilor pasageri prin activități de informare, prevenție și punere în aplicare a prevederilor legale referitoare la utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun și a centurilor de siguranță. Tot în 2020 s-a continuat și colectarea de date pe teren printr-un studiu de cercetare (observațional): Utilizarea scaunelor auto pentru copiii pasageri în Cluj-Napoca, desfășurat în jurul școlilor.

2021

Acțiuni de conștientizare a părinților

Anul 2021 a fost marcat în principal de eforturi susținute de a educa și informa părinții cu privire la importanța utilizării scaunelor auto pentru copii și a centurii de siguranță, în special în mediul online.

2022

Lansarea aplicației Child Car Safety App

Iulie 2022 a fost momentul unei premiere în România, prin lansarea primei aplicații mobile destinate îmbunătățirii siguranței copiilor în mașină. Tot în acest an a fost lansată și campania ”Punem împreună centura de siguranță micilor pasageri!” care a marcat debutul etapei a doua a proiectului. În 2022 s-a desfășurat un al doilea training pentru creșterea capacitații instituționale a partenerilor din proiect, respectiv trainingul „Sisteme de siguranță pentru copii. Bune practici de implementare a legislației în vigoare” cu participarea a 24 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și Poliției Locale a Municipiului Cluj-Napoca. A fost inițiată o serie de dezbateri live, bilunare cu tema ”Cum ținem micii pasageri în siguranță?” - pe canale de social media, și s-au continuat acțiunile de verificare în trafic implementate de Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

2023

Lansarea Programului Car Seat Check

În 2023 Copil Iubit la Bord și MOL România au demarat programul Car Seat Check -Puncte de consiliere si verificare a scaunelor auto pentru copii, pe parcursul căruia părinții au beneficiat gratuit de îndrumare privind instalarea corectă a scaunului auto, poziționarea acestuia în mașină, verificarea posibilelor defecte sau rechemări ale scaunelor auto, precum și verificarea stării și a termenului de valabilitate a scaunului ales. 

2024

Lansarea proiectului Drumuri Sigure spre Școală

În 2024, Grup de Lucru Multisectorial privind Siguranța în Trafic a Copiilor Pasageri în Autovehicule a făcut un pas înainte în ceea ce privește siguranța copiilor și nu numai, și s-a constituit în Comunitatea pentru Siguranță Cluj-Napoca. A fost de asemenea  lansat proiectul Drumuri Sigure spre Școală, ce abordează problematica siguranței copiilor în drumul lor către și de la școală.