Copiii fac parte din cea mai vulnerabilă populație când vine vorba de siguranță rutieră. În fiecare an, peste 700 de copii sub 15 ani mor pe drumurile europene și 100 000 sunt răniți (Children, n.d.).
Legile privind scaunele auto îi ajută pe părinți să facă alegerile corecte pentru a ține copiii în siguranță atunci când călătoresc cu mașina. Dacă regulile nu sunt respectate, siguranța copilului este pusă în pericol.
Mai jos sunt legislațiile privind scaunele auto recomandate de Uniunea Europeană și adoptate de țările din UE. În plus, unele țări din UE au anumite reglementări și modificări specifice pe care le-au adoptat la nivel național (mai jos găsiți câteva exemple):
În Italia, legea cere acum ca fiecare vehicul să aibă un dispozitiv de siguranță integrat pentru a alerta șoferii dacă un copil a fost lăsat singur pe scaunul auto din mașină sau pe locul din spate.
În Germania și Danemarca, scaunele pentru copii nu sunt obligatorii pentru vehiculele în care nu există spațiu pentru un al treilea scaun, iar copiii (peste 3 ani) stau pe bancheta din spate purtând centura de siguranță („Comisia Europeană - Siguranța Rutieră”, n.d.)
În majoritatea țărilor UE, cum ar fi Estonia, Danemarca, Suedia, Polonia, Irlanda, România și Ungaria, copiii sub 3 ani nu sunt obligați să fie transportați într-un scaun auto în taxiuri, aceștia putând sta pe bancheta din spate („European Comisia - Siguranța Rutieră”, n.d.).
Utilizarea centurilor de siguranță și a sistemelor de reținere pentru copii pe toate scaunele din vehiculele echipate cu centuri de siguranță a fost făcută obligatorie în toate țările UE prin legislația europeană. Conform legislației UE, copiii sub 1,35 m trebuie să folosească dispozitive de fixare în scaun adecvate dimensiunii și greutății lor atunci când călătoresc cu mașini. După ce un copil a atins înălțimea de 1,35 m, 36 kg sau vârsta de 12 ani poate folosi centura de siguranță pentru adulți. Șoferul mașinii este responsabil în ultimă instanță pentru a se asigura că orice copil care călătorește în mașină utilizează un dispozitiv de fixare în scaun adecvat vârstei/înălțimii lor.
Chiar dacă legislația UE stabilește un standard minim necesar pentru toate statele membre, unele țări au alte legi privind siguranța copiilor care se pot aplica.
Scaunele auto pentru copii trebuie să îndeplinească standardul ECE R129 (i-Size) sau ECE R44/04. ECE R129 este cel mai nou regulament ONU privind scaunele auto introdus în 2013. Este o îmbunătățire față de regulamentul ECE R44.04 anterior, cu intenția de a face scaunele auto mai ușor de utilizat, montat și de a oferi protecție laterală suplimentară. În comparație cu reglementarea anterioară, ECE R129 se bazează pe înălțimea copiilor, mai degrabă decât pe greutatea acestora. Dacă achiziționați un scaun auto pentru copii, asigurați-vă că verificați dacă sunt aprobate sau nu, căutând eticheta portocalie standard europeană.
O amplasare corectă a scaunelor auto este foarte importantă pentru siguranța copiilor. Conform legislației UE, instalația ideală a scaunului auto este în partea din mijloc a banchetei din spate, orientat cu spatele la direcția de mers. Legea UE prevede clar că persoanele cu vârsta de până la 15 luni trebuie să stea în poziție opusă cu cea de mers, cu airbag-ul dezactivat, pentru a-i proteja în caz de accidente. Când copilul împlinește vârsta de 15 luni, scaunul auto poate fi orientat cu fața la sensul de mers, cu airbag-ul activat. Totuși, se recomandă păstrarea scaunului auto pe bancheta centrală din spate, în poziție cu spatele până la 4 ani (Latest Laws For Car Seats In Europe, n.d.).
Deși ar putea fi multe de luat în considerare atunci când cumpărați un scaun auto pentru copii și îl instalați în vehiculul dvs., legile urmăresc să maximizeze siguranța copiilor. Dacă aveți întrebări cu privire la siguranța copilului dumneavoastră ca pasager auto, nu ezitați să ne contactați! Utilizați formularul de contact pentru a ne trimite un e-mail.
Referințe:
Admin, S. (2020, December 9). Your Guide to UN-ECE and European Car Seat Laws. Swandoo. https://swandoo.com/blog/child-safety/european-car-seat-laws/
Child Car Seat Laws in Europe | Rhinocarhire.com. (n.d.). Retrieved 14 November 2022, from https://www.rhinocarhire.com/Drive-Smart-Blog/Child-Car-Seat-Laws-Europe.aspx
Children. (n.d.). Retrieved 14 November 2022, from https://road-safety.transport.ec.europa.eu/eu-road-safety-policy/priorities/safe-road-use/children_en
Latest Laws For Car Seats In Europe. (n.d.). Retrieved 14 November 2022, from https://www.linkedin.com/pulse/latest-laws-car-seats-europe-iceman-tan
European Commission - Road Safety [WWW Document], n.d. . Going Abroad. URL https://ec.europa.eu/transport/road_safety/going_abroad/austria/seat_belts_en.htm (accessed 12.10.22).